El com del crim


De Jaume Ribera i Andreu Martín

En Jaume Ribera és un escriptor i guionista de còmic i historietes conegut sobretot per la seva feina a l’Escola Bruguera i per ser coautor, juntament amb l’Andreu Martín, de les històries juvenils del detectiu Flanagan i, també, del detectiu Esquius.
Andreu Martín és novel·lista i guionista de cinema i còmic, especialitzat en novel·la negra, novel·la infantil i juvenil. Com ja hem esmentat, ha treballat plegat amb en Jaume Ribera a diverses sagues de detectius.
El com del Crim, és una novel·la policíaca protagonitzada pel detectiu Àngel Esquius, detectiu privat considerat el millor de la seva agència. Té de 50 anys, és vidu i és pare d’una filla. És la cinquena entrega d’aquest personatge, i ens trobem amb un cas d’assassinat ben peculiar. Però l’Esquius no descansarà pas, per difícil que sigui, a l’hora d’esbrinar la veritat.

Valoració
El personatge principal té l’excepcional característica de ser un home normal i corrent que, als seus cinquanta anys, es preocupa pel seu envelliment i per la seva filla. Això, sens dubte, pot sonar irònic, però moltes novel·les negres estan protagonitzades pel “millor detectiu del món”, homes superdotats i capaços d’esbrinar els crims més sofisticats. L’Àngel Esquius és un bon detectiu, el millor de la seva agència, i ho és perquè fa servir tots els recursos i contactes disponibles.
A partir d’aquesta reflexió, el cas que ha d’investigar és un cas divertit, potser sembla esbojarrat, però té cert sentit. Els personatges estan ben treballats, i el protagonista té un rerefons ben maco d’altres novel·les, tot i que no cal llegir-les per delitar-se amb aquesta. Son personatges amb els quals es pot empatitzar i, sobretot, molt versemblants. És una lectura molt entretinguda.

AH (6v)

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s