Fòrums


Volem saber el vostre parer sobre un o més dels temes proposats. Extensió: 50-150 mots.

online-discussions

Signeu amb el nom abreujat (o pel nom de pila), no doneu correus electrònics reals (per exemple, poseu-hi abcdefg@gmail.com) i no empleneu la casella “Lloc web”.

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob...).

Cada tema constitueix un fòrum. Són els següents:

 1. Què creus que, com a persones i com a país, podem aprendre de les situacions de pandèmia, com la del 2020?
 2. Creus que, en cas d’epidèmia, es respon com cal a l’ordre de confinament o de desconfinament progressiu, a l’ús d’elements de protecció, al respecte de les normes higièniques, etc. Explica què has observat.
 3. Per què al nostre país anem tan tard (dinem a quarts de tres del migdia, sopem a quarts de deu del vespre…)? Com saps, això no és habitual a Europa (incloent-hi països com Grècia i Portugal) o a Hispanoamèrica… Quins avantatges o inconvenients creus que té, el nostre horari?
 4. Creus que és problemàtic que les tradicions catalanes siguin desplaçades per expressions culturals foranes (Halloween, Pare Nadal, Sant Valentí…)?
 5. Creus que la humanitat tendeix cap a l’autodestrucció?
 6. Formula la teva hipòtesi: Per què el jovent és més alt que mai si l’alimentació és pitjor que mai?
 7. Per què les dones van plegades al lavabo i els homes per separat? Explica’ns la teva teoria sobre aquest rellevant fenomen social…
 8. Si Sabadell és una de les ciutats més lletges i pol·luïdes del país, què hi ha de morbós dins nostre que ens faci creure que val la pena de viure-hi?
 9. Què en penses, de la gent que per sistema s’adreça als immigrants en castellà?
 10. S’adequa a la realitat la imatge que es té dels catalans a la resta de l’estat espanyol?
 11. Creus que el llibre digital triomfarà i que el llibre en paper desapareixerà? Penses que l’ensenyament per internet substituirà les classes presencials?
 12. Ets del parer que entre els nostres polítics hi ha més corrupció que entre la resta dels ciutadans?
 13. Opines que els metges tenen el deure de comunicar al pacient la malaltia que té, encara que aquesta sigui mortal, inguarible?
 14. Ets del parer que el nostre és un país on es perd molt el temps i que això provoca greus perjudicis econòmics i molta frustració personal? Ets partidari/a dels horaris intensius?
 15. Què es podria fer per a augmentar l’ús social del català?
 16. El nostre planeta és governat majoritàriament per homes. Creus que fora diferent si fossin sobretot dones les qui manessin?
 17. Al darrere de molts cotxes, hi figura el rètol “Bebè a bord”. Si aquest avís està justificat, no se n’hi podrien afegir d’altres?
 18. En aquest país la formació acadèmica dels nostres joves no rutlla. Què proposes per a millorar-la?
 19. L’eclosió LGTBIQ+ a què assistim: ¿és producte de la repressió franquista, el resultat de la llibertat mal entesa, un reflex de la realitat, etc.?
 20. Com que es diu que les nenes maduren físicament i mentalment abans que els nens, ¿ets del parer que caldria eliminar l’ensenyament mixt, ja que ells se senten acomplexats al costat d’elles?
 21. La canalla fa música, anglès, gimnàstica, informàtica, etc. en sortir de l’escola. ¿No creus que caldria integrar aquestes hores dins l’horari escolar, que aniria de 9 h a 19.30 h i que inclouria assignatures modernes com “Ciències del futbol” i altres.
 22. Quina creus que és la ciutat més maca dels Països Catalans?
 23. Estàs d’acord amb Virginie Despentes que la prostitució és una feina tan honrosa com qualsevol altra?
 24. “Les dones som més llestes que els homes, que no vol dir més intel·ligents; com passa amb totes les poblacions oprimides, ens hem hagut d’espavilar” (Isabel-Clara Simó, Avui, 4 març 2010). Hi estàs d’acord?
 25. Per què a tants països les sogres són detestades (que no vol dir detestables)?
 26. Creus que el jovent que es tatua tant algun dia se’n penedirà?
 27. Creus que l’economia és l’únic motor de persones i països?
 28. Expliquem els nostres truquets i estratègies per a aprendre català. Compartim-ho!