La pinça Birmana


De Maria Jaén

Aquesta novel·la ens permet conèixer tots els topants d’una telenovel·la de sobretaula anomenada “L’esquerra de l’eixample”.
La Carla, protagonista femenina del serial, mata la seva mare Beatriu, una vella glòria de l’escena amb qui viu tot i mantenir-hi una antiga relació d’odi. L’assassinat el comet el mateix dia que el seu personatge, la Wini, ha de morir a la sèrie. Amb la seva mort, la guionista vol donar un canvi de rumb a l’inici de la desena temporada.
La Carla defensa el seu personatge davant la Sílvia, la guionista, que ha escrit el final del seu contracte. Tot i haver-ne rodat l’escena, aconsegueix un canvi de guionista, que la mantindrà a l’obra. Ara bé, la nova guionista també proposa un canvi, el qual tampoc li agrada.
Després de l’enterrament de la seva mare, la Carla desapareix. Sembla que ha anat a l’Àfrica, on ella passa llargues temporades. La substitueixen, però les audiències baixen. Als espectadors no els agraden els canvis i, en conseqüència, arriba un nou guionista.
El motiu que portà la Carla a l’Àfrica és el desenllaç d’aquesta novel·la d’embolic, digne d’un serial de sobretaula.

Valoració
L’acció del llibre no es presenta de manera lineal, hi ha molts salts en el temps: sovint ens mostra primer la conseqüència i després la causa. Una mateixa situació la veiem des de la perspectiva dels diferents personatges que hi intervenen.
El llibre té una trama trepidant, escrita en to de farsa. La trama és una excusa, divertida, per descriure el conflicte d’egos al món televisiu: entre equip de direcció, realitzadors, guionistes, actors i actrius. Tots parlen i reflexionen sobre els personatges i alhora sobre ells mateixos.
De lectura fàcil, ric en vocabulari i divertit, llegint-lo passareu una bona estona en les interioritats de la creació d’un serial.

JG (6t)

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s