La Bíblia de pedra


De Marc Capdevila Clapera

Nascut a Vic l’any 1966, Marc Capdevila Clapera, va ser guardonat amb el premi Sebastià Juan Arbó per la seva novel·la l’any 2007. Compagina l’escriptura novel·lística amb la de guions, com el de la werbsèrie Solisombra, o els documentals que ha realitzat juntament amb el seu germà.
La Biblia de Pedra és una novel·la de ficció històrica ubicada en una localitat de la geografia catalana i en una època molt concreta: Ripoll al llarg de 1162. L’abat Gausfreds, el comte Berenguer Ramón IV i el mestre artesà Ermengol estan aixecant una nova portalada a l’església de Santa Maria. Al voltant d’aquest rerefons es desenvolupen diverses trames d’intriga, de passió i de lluita pel poder, per l’amor o per la llibertat.


Valoració
És una novel·la d’ambientació històrica que, tot i tirar d’alguns tòpics com el del << ius primae noctis>>, del qual no tenim cap prova de la seva aplicació, aconsegueix introduir el lector dins d’aquest món. Les històries que es desenvolupen són prou interessants tant per enganxar el lector com per obviar com el presentisme històric de què peca la mentalitat d’alguns personatges.
És una lectura amena, amb personatges prou profunds i treballats per poder-hi empatitzar amb ells, i amb girs argumentals que potser no són del tot sorprenents, però que estan ben buscats i encaixats. Si el llibre fos un engranatge, funcionaria com un rellotge: totes les peces encaixen per convertir-lo en una bona lectura.

AH (6v)

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s