Fòrum 17


Al darrere de molts cotxes, hi figura el rètol “Bebè a bord”. Si aquest avís està justificat, no se n’hi podrien afegir d’altres?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

Recordeu: “Signeu amb el nom abreujat i no doneu correus electrònics reals (per exemple, abcdefg@gmail.com)”

7 respostes a “Fòrum 17

 1. Fa uns quants anys era moda portar posat al vidre de darrere del cotxe un rètol que deia “Sonría por favor”. Estava bé, t’animava a pensar que no cal prendre’s la vida tan seriosament com la majoria fem. Fins i tot aquest rètol es va fer en basc, segons em varen dir.
  El rètol “Bebè a bord” l’he vist també en castellà i ens permetia fer la broma d’obviar l’accent.
  Jo penso que la intenció del rètol és fer saber el que literalment diu, que hi ha un bebè a bord. El que no he sabut mai és si el rètol té una doble interpretació, que seria “no t’emprenyis si condueixo a poc a poc, porto un bebè!”.
  És convenient portar rètols a la part posterior del cotxe? Aquí la cosa es complica, ja que d’entrada pot distreure el conductor del cotxe que va darrere teu i, per tant, la informació dels rètols hauria de quedar restringida a aspectes útils per al trànsit. Però això potser seria molt avorrit i, per tant, posar una mica de gràcia a les activitats rutinàries també està bé.
  El que no s’ha de fer mai és posar rètols de mida gran al vidre del davant. Això tothom ho té clar, espero.

 2. Dubto de la mateixa justificació del primer rètol, el de “Bebè a bord”. No és més aviat una campanya publicitària? En tot cas que aquest estigui justificat no en justifica d’altres, no crec que el darrere dels cotxes sigui un panell informatiu ni hagi de fer aquesta funció. Independentment de qui viatja al cotxe del davant hauríem de ser, com a conductors i conductores, molt més responsables del que som. Ens hi va la vida i hi va la vida dels altres, sobre la qual no tenim dret a decidir. Per tant, siguem prou responsables per conduir bé, tenint cura dels que ens envolten.

 3. Sovint és necessari indicar a la resta de la humanitat que portem un nen petit al vehicle. Molts cops, el triangle vermell amb el dibuix a l’interior d’un bebè, funciona com una amenaça que obliga la gent a conduir millor. Vigila, hi ha un nadó en el cotxe que volem avançar! D’aquest manera, molts entenen per què aquest vehicle tan empipador que circula davant nostre és tan i tan lent. I així decidim que no el molestarem amb el clàxon quan l’avancem i no despertarem el petitó que viatja a dins.
  Ai, si aquest rètol funcionés! Obligaria a tothom a portar un al cotxe que l’identifiqués. Vigileu «Gamarús a bord», «Carallot conduint», «Estaquirot pilotant», «Cap de suro al volant» i «Pallús motoritzat». Però també n’hi hauria de positius, per a la «Mamà treballadora», el «Pare responsable», l’«Estudiant aplicat» i el «Treballador puntual». La llista seria interminable i ens permetria identificar quin tipus de persona condueix el vehicle que circula al nostre costat.

 4. MN

  Segons la normativa, els adhesius decoratius no estan prohibits portar-los enganxats al vidre de darrere del cotxe. L’article 19 del reglament general de circulació diu que es poden permetre sempre que no impedeixin la correcta visió del conductor.
  Hi ha molts cotxes que en porten. Per exemple, n’hi ha que duen un adhesiu de la lletra C de Catalunya, d’altres un bou, un ruc… Fins i tot, he arribat a veure alguns vehicles amb el vidre de darrere amb una bruixa, animals i també amb adhesius de discoteques. Això pot ser així sempre que permeti la correcta visió del conductor.

 5. Moltes empreses es dediquen a fer etiquetatge divertit i innovador. Entre aquests rètols podem trobar el conegut “bebè a bord”, que es posa al darrere del vehicle quan una família té un infant. Alguns d’aquests adhesius poden arribar a ser personalitzats. Hi ha gent més original que utilitza aquests mateixos adhesius amb la cara del seu gos, gat o animal de companyia. N’hi ha de ben curiosos i estranys. Només és necessari buscar un programa apropiat que en faci el disseny. Penso que aquest ús permet informar i justificar els ocupants d’aquell vehicle, a d’altres conductors.

  1. Considero que és molt important protegir sempre els més vulnerables en cada situació, sobretot aquells més indefensos com són les criatures, els minusvàlids i la gent gran. Ara bé, no afegiria d’altres rètols als vidres dels cotxes pels següents motius:
   Per una banda, hi hauria una pèrdua de visibilitat important. Mentre més adhesius hi hagi als vidres, la nostra visibilitat es reduirà considerablement. Una mateixa família pot estar formada per més d’una persona vulnerable i, per tant, el cotxe estaria ple de cartells.
   Per altra banda, penso que també podria resultar perjudicial perquè els altres conductors es podrien despistar llegint tots els rètols, provocant un augment considerable d’accidents de trànsit.
   En definitiva, segons el meu parer, aquells conductors impacients o neguitosos no es comportaran de manera diferent perquè vegin altres cotxes plens de rètols, sinó tot el contrari i, com ben dius, Lluís, la legislació cada cop és més estricta i les mesures actuals penso que són prou adequades.
   R.H.

 6. Bon dia,
  Abans de res voldria dir que em sembla molt encertat col·locar aquesta mena de rètols. És molt important protegir sempre els més vulnerables en cada situació. En aquest sentit, aquells més dèbils en qualsevol context són les criatures amb dies, mesos o pocs anys. És per això que cal posar totes les mesures que estiguin al nostre abast per tal de garantir la seva seguretat. No en va hi ha una legislació cada cop més estricta respecte les cadiretes i elevadors que han de portar els infants dins els vehicles, segons la seva edat, pes i mida. Aquestes podrien ser etiquetades de mesures directes per tal de protegir els infants, i són les més importants. Però també podem utilitzar-ne d’altres que podrien ser considerades com indirectes. És el cas d’aquests adhesius que porten escrit «bebè a bord». Òbviament, si hi ha un accident, l’adhesiu no evitarà que la criatura es faci mal. Però actuarà com a mesura de prevenció, abans que passi res. I és que a la carretera és comú distreure’s. I és aquí on rau el perill i on hi podem posar solució. Amb aquests rètols aconseguim que el conductor distret, impacient o nerviós recordi que és important conduir amb prudència, per molt tard que s’estigui arribant i que així es poden salvar vides.
  Dit tot això, no veig per quina raó no s’haurien d’utilitzar aquests rètols per altres grups socials igualment vulnerables, com és el cas d’ancians, gent amb malalties, etc.

  LluísV.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s