Fòrum 11


Creus que el llibre digital triomfarà i que el llibre en paper desapareixerà? Penses que l’ensenyament per internet substituirà les classes presencials?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

Recordeu: “Signeu amb el nom abreujat i no doneu correus electrònics reals (per exemple, abcdefg@gmail.com)”

4 respostes a “Fòrum 11

 1. La meva opinió és que el llibre digital i el llibre en paper aprendran a conviure, però que les vendes i l’ús del llibre digital al final superaran les del llibre en paper. El llibre digital aporta una practicitat que no pot tenir el llibre en paper. Primerament, és més fàcil de transportar. Un llibre electrònic pot emmagatzemar molts llibres en un sol aparell que no pesa gaire, per tant es pot portar a la motxilla o a la bossa un biblioteca sencera. A més a més, només cal fer una primera inversió en l’aparell i després les versions electròniques dels llibres acostumen a ser més barates. Per aquestes raons crec que el llibre electrònic al final serà més utilitzat que el llibre en paper. No obstant, crec que moltes editorials estan treballant molt les edicions en paper i les fan molt atractives per a col·leccionistes o per a gent a qui els agradi tant el llibre que el vulguin tenir físicament. Per tant, aquesta situació farà que tot i que un format sobrepassi l’altre en l’ús i en vendes, al final acabaran convivint.

 2. No crec o no m’agradaria creure que el llibre digital arribi a triomfar perquè m’és impossible d’imaginar la literatura en un aparell electrònic o veure com desapareix tot allò que envolta el llibre en paper.
  No només hem de tenir en compte el llibre en paper, sinó tota la logística que hi ha darrere. Penseu en Sant Jordi, no el d’aquest any, i què us ve al cap? Carrers engalanats, olor de roses, el remor de la gent passejant, nens i nenes de puntetes agafant-se als mostradors de les diferents llibreries per escollir quin llibre els compraran els pares aquell any i d’altres buscant algun amb menys dibuixos i més lletra perquè a escola els han passat al grup de lectura avançat. Creieu que tot això es mantindria amb el llibre digital? No em titlleu d’exagerada, però crec que seria una realitat bastant distòpica i apoteòsica: no trobaríem llibreries on perdre’ns durant hores escollint quin llibre ens agrada més per emportar-nos a casa, o gaudir de les diferents il·lustracions que han publicat del nostre llibre preferit, o fer petar la xerrada amb les nostres llibreteres del carrer de la Rosa i acabar sortint de la llibreria amb 3 llibres que no tenien previstos, o quedar-nos extasiats per la fragància de les fulles plenes de relats i històries que ens traslladen a mons tan meravellosos i inoblidables.

  Pel que fa a l’ensenyament en línia, ha quedat palès durant aquest confinament que encara estem molt lluny d’aconseguir un bon sistema d’educació en línia. Intentant continuar amb les classes del segon i tercer trimestre en línia, moltes escoles s’han trobat que no era viable donat que molts dels seus alumnes no disposaven de connexió a internet o d’ordinadors o tauletes. Alhora, aquest nou sistema és molt diferent d’aquell a què estem habituats i encara necessitem aprendre i entendre els nous sistemes d’informació i d’educació, així com trobar la forma d’ensenyar coneixements i valors sense socialitzar en primera persona.
  Durant tot el temps que hi hagi diferències socials que marquin més la diferència entre classes socials i econòmiques, en aspectes com ara l’accés a internet o la disponibilitat de dispositius electrònics, i seguim sense interioritzar i intentar trobar noves formes de socialització i aprenentatge, l’educació per internet encara ens queda com quelcom llunyà.

 3. Com a usuària habitual del llibre en digital, he de dir que em sembla una eina imprescindible en el meu dia dia, ja que portar centenars de llibres en una mida de butxaca és molt còmode,i tenint en compte que alguns dispositius tenen accessos a diccionaris i admeten notes, és molt didàctic. Tot i així, obrir un llibre per primera vegada, fullejar els fulls, un per un, sentint aquella olor tan peculiar, fa que el llibre en paper sigui un ritual que no deixarem que desaparegui mai.
  D’igual manera l’ensenyament de manera online, pot ser una eina molt eficaç per aportar coneixements a l’alumne. Però crec que és necessari que hi hagi un contacte directe, tant amb el professor, com amb la resta d’alumnes, sobretot a l’inici de l’ensenyança. Els nens, que es troben en fase de formació de la seva personalitat, necessiten relacionar-se per aprendre sobre ells i els altres. A més a més, hi ha activitats que es poden assolir correctament en línia, però hi ha d’altres activitats que es necessiten fer en grup per estimular el treball en equip i la tolerància. Per tant, crec que no s’haurien de substituir totalment.

  1. Soc usuari del llibre digital des de ja fa una pila d’anys. Em facilita portar el llibre allà on vaig, sempre estic llegint un llibre prim i lleuger. No cal dir que les meves prestatgeries han deixat de créixer. Quan vaig a fora sempre me’n puc comprar un de nou, quantes vegades havia comprat un llibre durant les vacances sense poder escollir. Aquest enginy és l’únic que funciona amb bateria que té suficient qualitat per no haver d’estar endollat sovint, puc estar setmanes sense haver de carregar-lo. No sé si triomfarà, són molts els lectors que els agrada passa fulls i, encara que sembli mentida, fruir de la seva olor.
   Del llibre digital, no me n’agrada el monopoli que tenen unes quantes marques, per contra sí que m’agraden les llibreries, regalar llibres i que algun autor me’l signi. Des de fa uns anys, per la diada de Sant Jordi, només compro llibres de paper que l’autor me’l pugui signar. Aquest és un bon motiu per entrar a la meva prestatgeria.
   L’ensenyament per Internet és una bona eina, sempre que tinguem un aprenent que estigui cercant una solució al seu problema. No ho serà mai quan volem provocar l’interès, motivar o ajudar a fruir de l’aprenentage. Un esperit inquiet pot trobar moltes ajudes a Internet, un de desganat ,de ben segur, trobarà altres coses a les que dedicar-se.

   JG 6T

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s