Solitud


De Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert)

La lectura de Solitud ens submergeix en el món interior d’uns personatges que mantenen una forta tensió amb l’entorn: la muntanya, un lloc feréstec que els envolta i marca la seva existència.
L’escriptora ens exposa la dualitat eterna que és part intrínseca de l’ésser humà: la llum i la penombra, el bé i el mal. I, ho fa servint-se de dos tipus de personalitats. D’una banda, la bondat representada per la Mila, la protagonista, i el pastor (Gaietà). Ambdós cerquen la llibertat i la seva pròpia identitat dins el marc rural que els envolta. D’altra banda, la foscor s’expressa a través d’en Maties i l’Ànima. El primer un dropo, poruc, fred i indiferent davant la vida. El segon simbolitza la maldat absoluta, un ésser monstruós amb gran capacitat de destrucció. De fet, provocarà un desenllaç terrible amb les seves atrocitats. Els seus actes produiran que la Mila prengui “la” decisió definitiva sobre com emprendre el seu futur.

Valoració
És fascinant veure com l’autora aconsegueix no deixar indiferent el lector davant la intensitat del reguitzell d’emocions que descriu, magníficament. Ho fa a través d’un domini prodigiós del llenguatge amb gran poder descriptiu, riquesa de lèxic i de recursos literaris com ara les comparacions, la simbologia, els mites i les llegendes.
Al cap i a la fi, ens identifica les emocions (melangia, plaer, ràbia, sorpresa, fàstic, gratitud, por, satisfacció, ira, admiració, etc.) que tothom ha experimentat algun cop a la seva vida. I que formen part de l’essència de la humanitat.

L.R. (6èv)

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s