Autobiografia de la meva mare


De Jamaica Kincaid

Una novel·la que repassa la vida de la protagonista, convertida en una supervivent, en una illa caribenya de Dominica.
La Xuela, heroïna d’aquesta història, marcada per la mort de la seva mare durant el part, viu enyorant el rostre d’aquesta figura materna, que mai no va poder conèixer. A aquesta absència s’hi va sumar la desaparició del seu pare, un policia corrupte d’origen escocès, que va deixar-la en mans d’una bugadera. Aquest fet provoca que creixi amb una estranya i els seus fills, i assumeixi, alhora, la pèrdua dels dos progenitors. Tot això li ha fet un mal emocional irreparable, i li provoca dolor, desesperació, odi, pors i inestabilitat. Tanmateix, en un moment donat, es produeix un canvi de rumb a la seva vida i pren el camí cap a la recerca dels seus principis i arrels. Decideix buscar al seu pare i tenir aquest sentiment de pertinència, de poder formar part d’una família. Però tot plegat no és fàcil, la dona del seu pare l’odia, li costa mantenir una relació cordial amb els seus germans i té problemes escolars.
A tot això se li suma la descoberta i companyia íntima de l’amic del seu pare, que acaba deixant-la embarassada. La Xuela tindrà una filla no desitjada i s’acabarà convertint en una mare autosuficient.

Valoració
Aquest text és de digestió lenta i difícil de pair. Ens mostra una història de superació davant la pèrdua dels progenitors. Se li suma el paper fonamental de la dona i la importància del fet de tenir cura dels fills, de la llibertat cultural i del plaer sexual. Posa al descobert un món paral·lel i proper al nostre, on la Xuela ha de lluitar per aconseguir els drets fonamentals de pertànyer, ser i identificar-se dins d’una família. Una gran novel·la que recomano llegir.

L.A. (6v)

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s