La filla del capità Groc


De Víctor Amela

“Deu, Pàtria i Rei” eren els ideals d’en Tomàs Penarrocha Penarrocha, voluntari carlí, guerriller i heroi per uns, i bandoler per uns altres, que va lluitar contra les forces isabelines a mitjans del segle XVIII durant les guerres carlistes a la comarca dels Ports i el Maestrat. Personatge històric, li deien “El Groc” pel seu cabell i bigotis rojos, va néixer a Forcall (Castelló), on la seva lluita ha estat transmesa de forma oral generació rere generació.

L’autor és descendent del mateix poble de Forcall i recopila el coneixement popular i els escrits històrics precedents sobre la figura de El Groc i les guerres carlines al Maestrat, per a novel·lar una història plena de referencies als paisatges, als rius, a les masies, a la cultura popular i a la gent que hi viu, que t’immergeix en l’atmosfera d’aquells anys en aquell lloc.

En temps en què el bàndol isabelí és guanyador de les guerres carlines, El Groc, un humil artesà, no accepta capitular i entra en lluita amb el poder establert i contra part els seus propis conciutadans per defensar els seus principis, principis que ja havia defensat con a voluntari carlí. Això el fa viure com a proscrit del seu poble, però no sense el recolzament de bons amics i defensors de la seva lluita.

Aquest fet l’obliga a amagar-se a les muntanyes i coves, i a buscar companys de lluita per afegir a la seva causa, arribant a ser un grup tan nombrós i exitós en les seves accions contra el poder en tota la comarca, que l’exercit isabelí es veu obligat a enviar un comandament per a reduir-lo.

Valoració

Més enllà d’una novel·la de lluita de guerrillers contra un exercit, és una història d’amor i de traïció. De supervivència en front d’unes condicions dures on uns es mantenen ferms en les seves conviccions i d’altres sucumbeixen a la necessitat de la traïció. De com la història forja el caràcter d’un poble, dècada rere dècada, després què conflictes que han confrontat veïns i familiars s’hagin acabat. Això és el que més m’ha agradat del llibre, i a més, com a coneixedor de les terres on es situa la novel·la, reconèixer els llocs i paisatges m’han ajudat a ficar-me dins la trama i a saber-ne més, encara que de forma novel·lada, d’un personatge de qui havia sentit a parlar des de petit.

S.S. (6v)

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s