La noia del violoncel


De Jordi Campoy Boada

L’autor de la novel·la és un artista sabadellenc que compagina l’escriptura amb la seva carrera musical a la televisió i els estudis de gravació.

La noia del violoncel ens narra dues històries que transcorren en dos moments històrics diferents. A la primera part, la història de l’Anne, de 34 anys, que toca el violoncel a la London Symphony Orchestra. Els fets es desencadenen el dia que sent un soroll a l’interior de la funda del seu violoncel. Tot un seguit d’esdeveniments la conduiran al descobriment d’un gran secret familiar que vincula els seus orígens a la ciutat de Barcelona. La segona part transcorre en els anys 60 del segle passat. Ens veiem immersos en la història d’en Vicenç i en Julià. Dos germans que creixen i es fan adults en la Barcelona de la dictadura franquista. Resistència i repressió caracteritzen aquesta segona part.

Valoració del llibre

La novel·la, amb dues línies argumentals diferenciades, atreu l’atenció del lector de forma desigual. La primera part, de lectura més ràpida i lleugera, amb un argument no massa elaborat i moltes vegades previsible, no aconsegueix mantenir el suspens i la tensió dramàtica necessària. Però a la segona part es produeix un canvi significatiu en la narració. L’autor s’endinsa en un moment històric, que descriu amb profusió de detalls, a través de les vides dels dos protagonistes despertant l’interès del lector. Ambdues narracions conflueixen en l’època actual produint-se un insòlit doble desenllaç. Només haurem de triar l’opció que més ens agradi, en el supòsit que alguna de les dues alternatives satisfaci les nostres expectatives.


MM

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

One thought on “La noia del violoncel

  1. LA NOIA DEL VIOLONCEL – Jordi Campoy Boada
    Tal com s’ha dit en l’anterior aportació en aquest fòrum, el llibre consta de dues parts que si bé no estan diferenciades formalment en el llibre, narren dues històries completament diferents i que, de fet, tenen lloc en dos països i moments diferents, l’una en el Regne Unit actual i l’altra en l’Espanya dels anys 60 i 70.
    Estic d’acord amb la companya en el fet que la primera part passa sense pena ni glòria i que pot decebre una mica (a mi em va portar a deixar el llibre aparcat un cop). Això es deu, per una banda, al fet que narra uns esdeveniments massa quotidians i mancats d’interès i, per l’altra, a què allò que es suposa que ha de provocar que el lector adquireixi una addicció envers el llibre és una investigació que, si més no, sembla una mica ridícula.
    De totes maneres, he de dir que la segona meitat i, especialment, el final del llibre m’han sorprès molt positivament. L’habilitat amb la qual l’autor ha estat capaç d’unir aquella historieta sense importància d’una noia que té una funda de violoncel que fa una fressa estanya amb l’altra trama que narra la vida i aventures (i desventures) de dos germans amb ideals contraris al règim establert m’ha deixat bocabadat.

    LLV

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s