El fruit del baobab


De Maite Carranza

Entre moltes novel·les us recomano El fruit del baobab, de Maite Carranza, un llibre emotiu, una visió entre dos mons, dues cultures i tres vides plenes de dilemes. Es tracta d’una història de dones: elles són les protagonistes d’aquest relat d’amistat, amor, gelosia, odi i dolor.
A grans trets, aquesta obra emotiva i reflexiva ens expressa diferents maneres d’entendre el món. Hi apareix la lluita contra una cultura obsoleta i tradicional que menysprea les dones; una civilització conservadora que s’encarrega de torturar, mutilar, cosir, anul·lar, tallar i privar dels plaers sexuals i drets femenins.
Hi apareixen diverses visions entre els seus personatges. La Lola, una dona catalana de cultura occidental, representa l’alliberació, la constància i la lluita per aconseguir els drets de les dones. L’Aminata, una senyora gambiana i analfabeta, representa les arrels culturals i tradicionals d’un poble que li ha tret la seva llibertat d’expressió i el desig sexual. La Binta, una jove rebel i intel·ligent, se sent europea i no acaba d’acceptar les seves arrels gambianes. Una adolescent responsable que té un dolorós record de la mutilació genital i lluita per evitar aquest tràgic incident amb la seva germana, la Fatou.

Valoració personal
Em complau l’actitud de la Lola, davant un fet que desconeix, que no mostra paternalisme, judici ni condemna sinó un tarannà respectuós. L’autora manifesta, a través d’aquest personatge, quina és la seva posició ideològica enfront de la immigració i el coneixement de cultures diferents de la pròpia.
En definitiva, un llibre que parla de com viuen diferents dones el sexe, la maternitat, les creences, l’amistat, l’amor i la solidaritat. Un llibre directe però emotiu i tendre.

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s