Amor captiu


De Gabriel Janer Manila

En aquesta novel·la se’ns narra la història del segrest i captiveri d’Helena, una innocent noia de dotze anys que viu a la ciutat de Palma de Mallorca.
unnamedEn Johann, el seu raptor, és un galerista d’art de quaranta anys que viu a la seva finca familiar, situada als afores de la ciutat, amb la seva mare i una vella criada. El segrestador manté l’Helena reclosa en una pètria i petita cambra subterrània d’aquesta finca durant set anys. La seva intenció no és fer-li cap mal, sinó tot el contrari: ell té la intenció de modelar-la al seu gust, talment com faria un artista en la creació de la seva obra, però també vol protegir-la i aïllar-la d’un món que ell considera pervers i obscur.
Una trama política i urbanística fan possible que finalment Helena aconsegueixi escapar-se del seu captiveri. Ja té dinou anys i és tota una dona que, gràcies als seus records d’infantesa, ha aconseguit mantenir-se viva i no embogir.
Mentre Helena relata la història del seu captiveri, al jutge encarregat del seu cas, afloren en ella sentiments ambivalents: de por i ràbia, però també un amor i un desig incomprensibles envers el seu carceller.

Valoració
En aquesta novel·la hi ha diverses crítiques soterrades: a la corrupció política, a la destrucció del territori i el patrimoni cultural, a la hipocresia, a la manca de llibertat … L’autor, fent un ús magistral de metàfores i descripcions bellament poètiques, fa palesa al llarg de tota l’obra una gran ambivalència en els sentiments dels seus personatges, tot i que no s’arrisca a aprofundir massa en les implicacions psicològiques que això comporta.
Autora del post: TR

Publicat per Blog d'Escriptura. Departament de Català. EOI Sabadell

Blog gestionat pel Departament de Català de l'EOI Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s